11 Eylül 2016 Pazar

Seyahat Gunlukleri 1: Nice - Monako - Marsilya

Tatile çıkalı 1 hafta oldu. Telefonla blog yazmanın zor olduğunu bildigimden pek buralara ugrayamadim. Günler gün boyunca tarihi yerleri gezmek, aksamlari da masmavi cote d'azur sularında yüzmekle geçiyor sonunda. Tatil yapmayi o kadar ozlemistim ki resmen doyamiyorum. Tabi inanılmaz sıcak ve çoğu zaman günde kilometrelerce yürümekten yorgun düşüyorum. Ama gece deliksiz uykular çekerek dengelemeye çalışıyorum. Buralar hakkinda yazacak cok sey var aslında. Kisaca birkac kelam yazayim gittigim yerlerle ilgili.

Nice, zengin ve büyük bir sehir. Gördüğüm en mavi kumsala sahip ve inanilmaz temiz. Old town genelde cok turistik ve pahalı. Ama eski sokaklarında gezinmek cok keyifli. Daha önce Paris' e gittigim icin ancak onunla kiyaslayabiliyorum ama insanlarin daha sicakkanli ve rahat olduğunu gozlemledim. Yemekleri ise çok guzel ama pahali tabi. Otelde firin olmasi sebebiyle kendi yemegimi pisirdim ama arada bir aksam yemeklerine para harcamayi ihmal etmedim. Yerel Nice yemekleri enfesti, deniz ürünü ağırlıklı bir mutfagi var elbette. Kucuk tencerelere midye doldurup sebze ile pisiriyorlar. Yiye yiye bitiremedim resmen. Ve inanilmaz lezzetliydi. (Yarım kilo midyeyi götürdüm sanırım.)

Monako, cok fantastik bir şehirdi. Dünyanın en yoğun ülkesi olması ile birlikte her yere yürüyerek gitmek guzeldi. Hem tarihi kısmı cok dolu, hem de modern kismi acayipti. Casinolar abartılı milyonerlerin arabalariyla dolu. Kumar bağımlısı zenginlerin asiri hayatlarini görmek mümkün. Sehir daglik ama asansorlerle her yeri gelebiliyorsunuz. Açıkçası cok keyifli bir geziydi ama 2 kolaya 20 tl vermek koymadi desem yalan olur. Sanki buradakiler dünyanın dertlerinden uzak bir utopyada yaşıyor. Sanirim ülkenin 3te 1 milyonerlerden olusuyormus.

Marsilya ise cok zit bir deneyimdi. Su an bu satirlari oradan yazıyorum. Psikiyatrist bir arkadaşın yardimi ile sehrin daha ilginc yerlerini keşfetme firsatimiz oldu. Monako ile kiyaslayinca cok fakir bir sehir. Insanlar Nice'teki kadar şık degil, Monako'daki asirilik ise cok uzaklarda. Marsilya ile ilgili sanirim yarin tamam gerekecek,  çünkü Aix-en-provence otobusune yetismem gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder